Linda Koster is de nieuwe programmamanager van de MeeMaken Academy. Opvolger van Liselotte Waterbeek die deze academy geruime tijd vorm wist te geven. Aan Linda de schone taak om de academy verder te ontwikkelen en binnen Nederland verder uit te rollen. Naast de MeeMaken groep kent een dergelijke academy een enorme potentie aan afnemers. Linda Koster was voorheen onder andere actief in de functie van senior trainer bij JVH Gaming en Entertainment, waar zij de interne academy heeft opgericht. L3online ging met Linda in gesprek over de thema's "Leren en Ontwikkelen" en natuurlijk "een Leven Lang Leren".
Het thema een Leven Lang Leren is een thema dat vanuit de Haagse politiek zijn intrede heeft gedaan. Wat is jouw mening over dit thema en hoe kijk je hier tegenaan?
Je kunt elke dag en van ieder mens leren. Voor mij is het essentieel om elke dag te leren en ontwikkelen. Leren vraagt om een open houding en een nieuwsgierige blik. Ik laat mij graag elke dag verwonderen. Dit draagt allemaal bij aan je reflectievermogen, authenticiteit en geluk.
Het blijven ontwikkelen is een doel op zich. Duidelijk is waarom dat een doel voor iedereen zou moeten zijn. Hoe sta jij als persoon in het thema Leren en Ontwikkelen?
Ik geef zelf trainingen en ik heb het echt nodig om te blijven leren zodat ik scherp en geïnspireerd blijf. De ervaring om zelf deelnemer te zijn is niet alleen voor mij als mens, maar ook als professional belangrijk. Ik leer van de inhoud van de opleiding, maar ook van de manier waarop de opleiding gegeven wordt. Momenteel volg ik Master Management Innovation aan het NCOI. Deze studie ben ik begonnen omdat ik innovatie- en verandermanagement ontzettend interessant vind. Andere opleidingen/trainingen die ik onlangs heb gevolgd zijn ‘leercultuur ontwikkelen in je organisatie’, ‘beeldend communiceren’, ‘mentale weerbaarheid en agressiehantering’, ‘fysieke weerbaarheid en agressiehantering’,
In de wereld van COVID zijn we gebonden en verbonden aan het scherm. Is dat voor jou anders dan een fysieke training?
Nu tijdens de coronaperiode verzorg en volg ik online trainingen. In het begin was het even wennen, maar inmiddels vind ik dit ook prettig. Mijn ervaring is dat de ene training zich prima leent om online te volgen, maar andere trainingen beter uit de verf komen als fysieke training. Persoonlijk vind ik het fijn als ik in de pauzes ook even kan kletsen met anderen, dat gaat beter tijdens een fysieke training. Maar wanneer een online trainer de energie en interactie erin weet te houden kan een online training minstens zo effectief zijn als fysiek. Daarbij vind ik het leuk om mensen via de camera in hun eigen omgeving te zien (met alle leuke afleiders waar ze thuis mee te maken hebben, zoals kinderen en dieren ;-) ).
Binnen je huidige functie heb je veel te maken met leren en bijscholing. Kun je deze stelling onderbouwen en omschrijven in welke vorm dit het geval is?
Als trainer en programmamanager geloof ik in de kracht van leren. Ik geef en ontwikkel zelf trainingen en hoor uit gesprekken met medewerkers en leidinggevenden wat hun opleidingsbehoeften zijn. Hier wil ik zo goed mogelijk op in spelen omdat dit bijdraagt aan gelukkige medewerkers en gelukkige medewerkers zorgen voor succesvolle organisaties.
Wat zijn de grootste valkuilen voor ondernemers die starten met het aanbieden van opleidingen en e-learnings aan hun medewerkers? Het is nu voor veel ondernemers do or die, ook op dit gebied!
Dat ze de goedkoopste opleidingen kiezen. Je hoeft ook niet voor de duurste te kiezen, maar juist voor de opleiding waar de medewerkers het meest aan hebben. Daarnaast geloof ik niet in het verplicht stellen van leren. In plaats daarvan kun je beter mensen verantwoordelijk en enthousiast maken voor hun eigen ontwikkeling. De manier waarop iemand zich ontwikkelt is gelijk een mooi gespreksonderwerp voor coaching en functioneringsgesprekken.
Tot slot; Zijn er nog zaken waar je op terug wilt komen of wilt aanvullen over het thema "een Leven Lang Leren"?
Angst is in veel gevallen een slechte raadgever. Zo kan het ook in het geval van learning en ontwikkeling een verkeerde manier van denken creëren. De angst te investeren in je mensen en ze daarna zien vertrekken naar misschien wel je concurrent. Die angst zou je moeten omdenken. Je zou angstiger moeten zijn om niet te investeren in je mensen die vervolgens blijven binnen je organisatie. Het geeft veel voldoening wanneer je de groei ziet de je medewerkers doormaken!